Ny i Malmö? Queer på besök i Skåne? Eller längtar du helt enkelt bara efter ett nytt HBTQ+-sammanhang?

Publicerad: 28 februari 2024
Uppdaterad: 28 februari 2024

Vi på PAGE 28 har satt ihop en queer guide till Malmö! Har du förslag på fler ställen som borde vara med på listan? Hör gärna av dig till oss. 

PAGE 28 

PAGE 28 är en ideell förening som driver Sveriges enda HBTQ-bokhandel. Vi fungerar också som en queer kulturscen och mötesplats. PAGE 28 finns för att lyfta och skapa mer kultur av och för HBTQ+-personer. Det gör vi genom att arrangera poesiläsningar, författarsamtal, konstutställningar, filmvisningar och mycket annat. 

Vi vill vara ett queert andningshål för alla HBTQ+-personer, erbjuda en fristad och en gemenskap där queer litteratur och kultur får den plats som den förtjänar. Vi är också ett volontärdrivet community som du kan vara med och engagera dig i.

Under 2023 arrangerade vi tillsammans med Bögbibblan för första gången någonsin det queerlitterära priset Prisma! Läs mer om det på Prismas hemsida

Följ oss gärna på Facebook där vi kontinuerligt lägger upp spännande, queera evenemang som vi arrangerar!

Mötesplatser 

RFSL Malmö
Den ideella föreningen RFSL Malmö är en del av Riksförbundet för Homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter. De erbjuder flertalet samtalsgrupper och träffar i Malmö, bland annat: 

Samtalsgrupp för trans-och icke CIS personer
RFSL rådgivning arrangerar varje termin en samtalsgrupp för alla som på något sätt identifierar sig som trans eller icke cis. Träffarna sker ungefär 1 gång i månaden. Under dessa träffar diskuteras olika teman, tankar och erfarenheter samt bjuds det på fika. Gruppen är öppen för alla över 18 år och för att gå med behöver en enbart mejla samtal@skane.rfsl.se. https://radgivningenskane.rfsl.se/samtalsmottagningen/transgrupp/  

HabitatQ
HabitatQ är en mötesplats för alla HBTQ+ personer mellan 13-19 år där en kan umgås med andra HBTQ+ personer. På de olika hängen finns det fika, pyssel och möjlighet att träffa andra HBTQ+ personer.

https://radgivningenskane.rfsl.se/habitat-q/ 

Bi+ träffar Skåne
Bi+ träffar är för dig som identifierar dig som bisexuell eller någonting annat under paraplybegreppet. Bi+ anordnar träffar ungefär en gång i månaden, oftast med olika teman per gång. Likaså bjuds det på fika. Om du är intresserad, mejla Zana.Doncic@skane.rfsl.se eller besök Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/362780085634533 

https://radgivningenskane.rfsl.se/event/bi-skane-traff-7/

RFSL Newcomers

Detta är en mötesplats för HBTQ+  flyktingar, asylsökande och migranter som precis flyttat till Malmö, eller Skåne. Här erbjuds det stöd, hjälp och vägledning. För intresse att vara med i gruppen eller arbeta som volontär mejla : newcomers@malmo.rfsl.se 

https://malmo.rfsl.se/verksamhet/newcomers-malmo-2/ 

spAce

spAce är en mötesplats för alla som identifierar sig på det aromantiska (aro) och/eller asexuella (ace) spektrumet. Här erbjuds en mötesplats för dig som endast vill vara utan att bli ifrågasatt i det alloromatiska och allosexuella samhället. För mer info, besök deras instagram @/spacemalmö eller mejla anna@malmo.rfsl.se. 

https://malmo.rfsl.se/verksamhet/space/

RFSU Malmö
RFSU står för Riksförbundet för sexuell upplysning, och är en ideell organisation för sexualupplysning och sexualpolitik. De erbjuder bland annat utbildningar, nätverk, informatörsverksamhet samt arrangerar viktiga evenemang som Barnvagnsmarschen. I Malmö finns även Sexualterapeutiska mottagningen, där en kan få psykoterapeutisk behandling för sexuella svårigheter och samtalsstöd för funderingar kring könsidentitet eller sexuell identitet. 

https://www.rfsu.se/vad-vi-gor/nara-dig/lokalforeningar/rfsu-malmo/ 

Tamam Luna
Tamam Luna är en mötesplats för dig mellan 13-19 år, som är BIPOC och identifierar dig som HBTQ och/eller har funderingar kring din könsidentitet. Här kan du fika, träffa nya vänner, lyssna på musik, pyssla och prata med andra unga och vuxna HBTQ-personer. En trygg plats där du kan få göra sådant som känns viktigt och roligt! 

Läs mer på hemsidan: https://tamam.se/lokalforeningar/tamam-malmo/

 

RAR - Rest and resist
RAR är ett queert, kreativt kollektiv som startade under 2022. Syftet med RAR är att skapa ett community genom konst, kreativitet och aktivism. 

https://www.facebook.com/rest.resist/

Transammans Syd
Transammans Syd är lokalföreningen för alla medlemmar i Transammans, förbundet för transpersoner och dess närstående, som befinner sig i Skåne, Blekinge, Kronoberg eller Kalmar. Transammans arbetar med att stödja, utbilda och påverka och erbjuder trygga mötesplatser för alla med funderingar kring sin könsidentitet. I Skåne finns det aktivitetsgrupp i Lund. 

https://www.transammans.se 

https://www.facebook.com/groups/transammans.lund

SLM Malmö 

På Sallerupsvägen hittar vi denna medlemsklubb som riktar sig till män som gillar män, manliga fetischer och BDSM-kulturen. Det arrangeras regelbundet temakvällar med olika inriktning för medlemmar, minimikravet för dresscode är vanligtvis jeans och svart eller vit t-shirt. Ett årsmedlemskap kostar 500 kronor och ett månadsmedlemskap 120 kronor - medlemskapet löser du på plats! 

Sallerupsvägen 30 212 18 Malmö

info@slmmalmo.se 

https://slmmalmo.se/

Bar, klubb och restaurang 

Le Queer Malmö
Albin Ganovic är den drivande kraften bakom queerklubben Le Queer, som öppnade upp under 2023. Varje månad tar Le Queer över Boulebars lokaler i Folkets Park och förvandlar den till en glittrande nattklubb med queera DJ:s, dragshow och dans. 

Norra parkgatan 6, 211 53 Malmö
https://www.facebook.com/LeQueerMalmo/events

Hotellhänget
Detta initiativ startades ursprungligen i Stockholm och har nu tagit sig hela vägen ner till Malmö! Hotellhänget är en fest för alla tjejer, icke-binära och transpersoner där en ska känna sig trygg och få ta plats. Ta med någon du älskar, en dejt, en kompis eller kom på egen hand och träffa nya människor. Hotellhänget går vanligtvis av stapeln en gång i månaden. Nästa datum hittar du i deras Facebook-grupp. 

https://www.facebook.com/groups/1477954492338340/?locale=sv_SE

Malmö Guerilla Queer Bar Take Over
MGQBT drivs av fyra personer som vill skapa fler ställen i Malmö för queers att äta, dricka, dansa och hångla på! Varje månad tar gruppen över en bar eller klubb i Malmö och förvandlar den till ett glittrande och queert ställe. Vilket ställe det blir avslöjas dagen innan, så håll utkik på sociala medier!
https://www.facebook.com/groups/1210173616493671

U can sing with us
Denna portabla karaoke-klubb drivs av tre queera kvinnor, och har under senaste året gästat bland annat SOI 29, Plan B, Far i Hatten och Inkonst. Målet är att skapa en inkluderande karaoke - oroa dig inte för att göra bort dig eller att det ska låta illa, här peppar vi bara varandra! Förvänta dig priser, karaoke-roulette och kanske till och med lite striptease?
https://www.instagram.com/ucansingwithus/

Jonas Schlagerbar
Jonas Hedqvist grundade detta pop up-koncept med sin stora kärlek för schlager och en ambition att skapa fler mötesplatser för queera personer över 30-40 år. Ambitionen är att Schlagerbaren ska äga rum minst en gång i månaden, och då bjuda på livemusik, quiz och gästartister. Följ Jonas på Facebook för mer information om nästa event!
https://www.facebook.com/byjonashedqvist   

Who Am I To Feel So Free
En pop-up Queer & Friends-klubb strösslad med closeted pleasures och queerhits! Mastermind bakom denna klubb är Dj IFuckingHateEverybody som bjuder in vänner och gäst-DJ:s för att få till en riktigt skev och queer playlist. Who Am I To Feel So Free har ett gediget pop-up CV med spelningar på bland annat MJ's, Spegeln, Mello Yello och Kulturbolaget. Nästa spelning annonseras på deras sociala medier.
https://www.facebook.com/whoamitofeelsofree/ 

Club Mermaid 

Denna Malmöbaserade dragshow grundades 2022 av Jonna Blode Hanno och blev snabbt  en succé, med slutsålda shower och medverkande på Malmöfestivalen. Evenemangen som Club Mermaid arrangerar har alltid varierande teman som artisterna får tolka fritt, och allt från sång, dans till stand up välkomnas. 

https://clubmermaid.se/ 

Hummusson
På denna mysiga hummusbar bjuder Ibrahim Idrees in till sitt familjekök från mellanöstern. Malmös allra första hummusbar öppnade upp under 2019, och utöver Ibrahims hemgjorda (och fantastiska!) hummus och baba ganoush serveras bland annat matiga soppor och goda bakverk. Hos Ibra känner du dig alltid varmt välkommen  och det känns snarare som att besöka en kär familjemedlem än en lunchrestaurang. Läget vid Triangeln gör det även perfekt att ta med maten på väg mot tågresan!
Södra förstadsgatan 43, Malmö
https://www.hummusson.se/

Gahba Garage

 En klubbkväll som blandar Studio 54-glam, färgsprakande österländsk kitsch och Paradise Garages svettiga danskultur.

https://www.instagram.com/gahbagarage/ 

Dragshow 

Cocky

Drag king-kollektivet COCKY KINGS är baserat i Malmö och grundades 2022. Sedan dess har de arrangerat kingiga kvällar på bland annat PAGE 28, Club Mermaid och WHOSE Museum. Följ kingarna på sociala medier för att säkerställa att du inte går miste om nästa heta kväll! COCKY grundades av kingarna Billy Panpizza och Nippy slips, som alltid välkomnar nya drag kings till sitt kollektiv. 

https://www.instagram.com/cockykings/ 

Lady Busty & Miss shameless

Dessa två glittrande drag queens är baserade i Malmö och är kända för att ha tagit Drag Queen Story Hour till Sverige. Med väskorna fulla med böcker, peruker och paljetter åker de runt till förskolor och bibliotek och läser högt för barn. För den vuxna publiken bjuder de med jämna mellanrum på Drag Queen Bingo på Plan B, en fartfylld show där de ofta har med sig spännande gäster! Under våren och sommaren är flera datum planerade, så på med glitter-outfiten, korka upp bubblet och boka in i kalendern redan nu. 

https://www.facebook.com/ladybmissshameless 

Tatuering 

DESEO Studio 

DESEO är en kreativ tatueringsstudio i stadsdelen Sofielund i Malmö, som drivs av och för queera personer. Här hittar du ett stort utbud av olika tatueringsstilar och de organiserar också regelbundet drop in-evenemang och utställningar där du kan hänga med andra queers. Deseo erbjuder en mysig atmosfär och ett safe space för att göra din tatueringsupplevelse så bra som möjligt! 

hello@deseostudios.se 

https://www.instagram.com/deseo.ttt/ 

Övrigt

Malmö Queer Film Festival 

Här samlas handplockade kortfilmer, dokumentärer, klassiker och många andra spännande filmer - självklart alla med ett fokus på HBTQIA. Arrangeras varje år, läs mer på hemsidan för att hålla dig uppdaterad om när det går av stapeln nästa gång! 

https://malmoqueerfilmfestival.wordpress.com/ 

Queer guide till Malmö är skriven av Rebecca Lundberg, Alexander Billefält Jakobsson och Ramsa Olsson.